Vatandaşın Tepkisine Rağmen Başkan İça'nın 'Katı Atık Bedeli' Israrı Sürüyor

| 0 yorum

Kütahya'nın AK Partili Belediye Başkanı Mustafa İça, mahallelere yapılan hizmetlere katılım payı adıyla alınan paraların yasalar çerçevesinde alındığını bildirdi. Başkan İça, her ay yaklaşık 4 TL civarında alınan Katı Atık Bedelinin de vatandaştan, Kütahya'da yaşadığı sürece alınmaya devam edeceğini söyledi. 

Kütahya'da bir süre önce çeşitli mahallelerde oturan vatandaşların, "asfalt katılım payı" adı altında Kütahya Belediyesinin yüksek meblağlarda katılım payı aldığı iddialarının ardından Belediye Başkanı Mustafa İça bir açıklama yaptı. Katılım paylarının ve katı atık bedellerinin yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde alındığını ifade eden Başkan İça, vatandaşın haksız yere 1 kuruşunu dahi almak istemediklerini kaydetti. 

"YAPTIĞIMIZ TÜM İŞLERİN HESABINI VERİYORUZ" 

Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça "katılım payları" ile ilgili şu açıklamayı yaptı: "Yaptığımız tüm işlerimizde biz denetime tabiyiz. Halkımıza ve devletin ilgili denetleme kurullarına hesap veriyoruz. Katılım paylarını her yıl yasaya göre vatandaşa tebligatını yapıyoruz. Tebligatı yaptığımızda da tahsilatını yapıyoruz. 2011 yılında yapılan denetimde bunun 2 yıl içerisinde ödenmesi gerekirken müfettiş diyor ki, "Sen bunu tahsil edememişsin." 2 yıl daha süre varken -ki biz kanuni sürenin son kısmına kadar kullanıyor, ondan sonra vatandaştan tahsil etme yoluna gidiyoruz- bunu dahi neden almadın? diye vatandaşa ve bize hesap soruluyor. Dolayısıyla yaptığımız iş yasaya göredir." 

"YASAL OLMAYAN HİÇBİR ŞEY YAPMIYORUZ" 

Yasal olmayan hiçbir şey yapmadıklarını, katılım paylarının yanlış hesaplandığını düşünen vatandaşların tebligatlarının yeniden hesaplanabileceğini kaydeden Başkan İça, "Yasa da diyor ki, örneğin emlak beyanının yüzde 2'sini geçemez. Asfalt katılım payları da kaç cepheden hizmet aldıysa, "bunların dikkate alındığı formüller var" bu şekilde hesaplama yapılıyor. Ters bir şey varsa bunları tekrar tekrar incelemeye hazırız. Vatandaşın 1 kuruşunu dahi haksız yere almayı istemiyoruz. Katılım payının yanlış hesaplandığını düşünen varsa lütfen vatandaşımız gelsin inceletelim. Yasal olmayan hiçbir şey almıyoruz" diye konuştu. 

"VATANDAŞTAN KATI ATIK BEDELİ KÜTAHYA'DA YAŞADIĞI SÜRECE ALINACAK" 

Vatandaşın, "Katı Atık Bedeli" olarak tahsil edilen katılım paylarının 1 yıl süreyle alınacak olmasına rağmen hala alınmaya devam ediliyor" iddialarına da cevap veren Belediye Başkanı, "Vatandaş Kütahya'da yaşadığı sürece bu katılım payları alınacak" dedi. İça açıklamasında şunları söyledi; "Katı Atık Bedelleri 1 yıllığına alınacak" diye bir şey demedim. Bütçem de örneğin 13 milyon TL civarında temizlik giderim varsa, bunun 3 milyon TL'sini Çevre Temizlik Vergisinden (ÇTV) alabiliyoruz, geri kalan kısmını da bu yeni bir maliyetle gelen Katı Atık Tesisleriyle alıyoruz. Bu konuda yasa diyor ki, "Sen yaptığın yatırım karşılığı, burada yaşayan herkesten katılım bedeli olarak alabilirsin." Bunun belirli tarifeleri var. 48 TL yıllık olarak alınması gerekiyor. Biz bunu ayda 4 TL olarak tahsil ediyoruz. Biz bunu "Yıllık" dediğimiz zaman, bir yıl alınacağı anlamı çıkmasın. Vatandaş burada yaşadığı sürece bu katılım bedeli alınacak. Tesisler ihaleye çıksa da alınacak. Bu şehirde yaşamanın bir bedeli var." - KÜTAHYA

0 yorum:

Yorum Gönder