Ahilik Haftası Kutlanıyor

| 0 yorum

Kütahya'da, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında esnaf ve sanatkarlarca yürüyüş ile Büyük Bedesten'de temsili şed kuşanma töreni yapıldı. 

Kentte etkinlikler, Zafer Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erdal Yıldırım, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral ve Meclis Başkanı Nihat Delen, Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KÜTESOB) Başkanı İbrahim Yiğit, Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Başkan Yardımcısı İbrahim Durmaz, esnaf odalarının temsilcileri ve öğrencilerden oluşan kortej, anıt önünde yürüyüşe başladı. 

Mehter takımının çaldığı marşlar eşliğinde "Sevgi Yolu" diye bilinen Cumhuriyet Caddesi'nde devam eden yürüyüşün ardından tarihi Büyük Bedesten'de tören gerçekleştirildi. 

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Ahiliğin özü itibariyle kardeşlik olduğunu söyledi. 

Ahiliğin insanlara hem dini hem de mensubu olduğu mesleğin ahlaki öğretilerini öğreten bir oluşum olduğunu belirten Çiftçi, şöyle konuştu: 

"Günümüzde Ahiliğin yerini esnaf odalarımız, ticaret odalarımız gibi buna benzer kuruluşlar almıştır. Bu kuruluşlar da ticaret ve esnaflıkta dürüstlük ve ahlakın önemine vurgu yapar. Bu kuruluşlar, esnafa güler yüzlü olmayı, kaliteli ve ucuza mal satılması gibi telkinlerde bulunuyor. Bunlar da Ahilik kuralı. Ahilik şimdi biraz şekil değiştirdi, sistem değiştirdi, biraz farklılaştı. Belki şimdi adı Ahilik değil ama özü itibarıyla Ahilik öğretileridir bunlar." 

Daha sonra, Kütahya Tiyatrocular Derneği üyeleri tarafından temsili şed kuşanma töreni sunuldu. Temsili Ahi Baba Mehmet Ali Eraydın başkanlığındaki heyet, Ahilik kurallarına uymadığı belirlenen ayakkabıcı esnafın meslekten men edilmesine karar vererek, bir çinicinin ustalığa geçişte şed kuşanmasını canlandırdı. 

Çeşitli meslek dallarında 40'ıncı yılını tamamlayan bir grup esnafa da plaketler verildi. 

Törene, Kütahya Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu ile bir grup esnaf katıldı. 

-Çarşamba Pazarı duayla açılacak- 

Kütahya'da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında 19 Eylül'de Çarşamba Pazarı duayla açılacak, Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) "Ahilik Kültürü ve Türk Toplumundaki Yeri" konulu konferans verilecek ve DPÜ'ye ait Radyo Dumlupınar'da Ahilik kültürüyle ilgili program yayınlanacak. 

Etkinlikler, 21 Eylül'de cuma namazı öncesi Ahi Evran Camisi'nde Ahilik Duası okunması, namazın ardından bu camiyle Büyük Bedesten önünde vatandaşlara pilav ikram edilmesiyle sona erecek. 

0 yorum:

Yorum Gönder