Koruma Altına Alınan 300 Yıllık Tarihi Köprü Kaderine Terk Edildi

| 0 yorum

Kütahya Simav'a bağlı Gölköy'de, 3 asırlık tarihi köprü Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 5 - 6 yıl önce koruma altına alındı. 

Kurul kararı ile kimsenin dokunamadığı köprü acımasız tabiat şartlarına olan dayanma gücünü her geçen gün kaybetmeye başladı. 

Köprünün biri kemer diğerleri düz olan 6 savakları ile taş duvarları ve kestane ağacından yapılan keresteleri de çürüyüp dökülmeye başladı. 

Köyün hatta Simav'ın simgesi olan tarihi köprünün gözleri önünde kaderine terk edilmiş görüntüsü vatandaşları derinden üzüyor. 

Köprünün aslına uygun bir şekilde onarımını beklerken Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmasının şaşkınlığı yaşadıklarını ifade eden köy muhtarı İsmail Vurmaz, "Elimiz kolumuz bağlandı. Köprü gözümüzün önünde çöküp gidiyor. Aslında çöken köprümüz değil, tarihimiz" dedi. 

Tarihi köprünün Simav Gölünün 1960 yılında devlet tarafından kurutulmasından sonra işlevini yetirdiğini ifade eden köy halkından Emin Yaşar (72), "Ben tarihi köprünün hizmet verdiği yıllarda 20 yaşlarında delikanlı idim. Köprü ile ilgili pek çok anılarım var. O zamanlar köyümüz Simav Gölünün kıyısında idi. Göl'den karşıdaki evlere geçiş ancak bu köprüden sağlanırdı. O zamanın kamyonları bu köprüden geçer ve ulaşımı sağlardı. Çok sağlamdı. Şimdiki görüntüsü beni kahrediyor. Boş vakitlerimde köyün gençlerini yanıma alıp köprüye getiriyor ve onlara tarihimi anlatıyorum. Bu haliyle tarihi köprümüz içimi parçalıyor. Koruma altına alan devlet ya yapsın, ya da bize bıraksın biz yapalım. Ancak ne yapıyorlar, ne de yaptırıyorlar. Tarihimiz ve anılarımız gözlerimizin önünde çöküp gidiyor" dedi. 

0 yorum:

Yorum Gönder