Macaristan'ın Bağımsızlık Günü Kütaha'da da Kutlandı

| 0 yorum

Macaristan'ın özgürlük savaşının 164. yıl dönümü Kütahya'da da törenle kutlandı. 

Macar milli kahramanı Lajos Kossuth'un 1850-1851 yıllarında sürgüne gönderildiği Kütahya'da yaşadığı evde düzenlenen törene; Macaristan Cumhuriyeti Başkonsolosu Gabor Kiss başkanlığında heyet ile Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkanı Mustafa İça, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Bektaş Arslan ve Macaristan'ın Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral katıldı. 

Büyükelçi Kiss, saygı duruşunda bulunulması ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende yaptığı konuşmada, Türk-Macar dostluğunun geçmişe dayandığını, Kossuth'un Kütahya'da büyük bir misafirperverlikle ağırlanmış olmasının iki ülke arasındaki dostluk bağlarını güçlendirdiğini söyledi. Bu dostluğun ilelebet süreceğine inandığını belirten Gabor Kiss, "Geçmişte milli kahramanımız Lajos Kossuth'a, Kütahya halkının sunduğu yardımlar nedeniyle bugün buradayım. Macaristan halkı için hazırlanan demokratik anayasanın taslağı, Lajos Kossuth tarafından burada hazırlanmıştır. O nedenle burası bizim için çok büyük önem arz etmektedir. Türk ve Macar halkı geçmişte olduğu gibi gelecekte de dost ve kardeş kalacaktır" diye konuştu. 

Vali Kenan Çiftçi de, Kossuth'un değerli bir devlet adamı olduğunu ve iki ülke arasındaki dostluğun bir sembolü haline geldiğini dile getirdi. 

Tören, protokolün Kossuht Müzesi'ni gezmesiyle sona erdi. 

Macaristan'ın 1848-49 yıllarında özgürlük savaşını yöneten Lajos Kossuth, Avusturya ordusunu ülkesinden çıkardıktan sonra cumhuriyeti ilan etmiş ve ilk cumhurbaşkanı olmuştu. Rusların yardımıyla yeniden ülkesine saldıran Avusturya ordusuna yenilen Kossuth, ailesiyle birlikte sürgünle geldiği Kütahya'da 1850-51 yıllarında kalmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kossuth'un Kütahya'daki 2 katlı ve 7 odalı evini restore ederek müzeye dönüştürmüştü. - KÜTAHYA 

0 yorum:

Yorum Gönder