Tavşanlı'da Köylülerden Geri Kazanım Tesisine Tepki

| 0 yorum


Tavşanlı'da kurulması planlanan entegre geri kazanım ve enerji dönüştürme tesisi için düzenlenen toplantıya gelen bir grup köylü, pankart ve dövizler açarak tesisle ilgili girişimi protesto etti. 

Tavşanlı-Kütahya karayolunun 19. kilometresindeki Tavşanlı Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) entegre geri kazanım ve enerji dönüştürme tesisi kurmak isteyen firma, Belediye Kültür Sarayında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve Halkın Katılımı Toplantısı düzenledi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, tesisin sahip olacağı özelliklere ilişkin bilgi verdi. 

Tesisin, endüstriyel atıkları çevre dostu teknolojilerle elektrik enerjisine dönüştüreceğini ve çevreye zarar vermeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Görgün, şöyle konuştu: 

"Tesisimiz yılda 60 bin ton kapasiteye sahip olacak. Endüstriyel atıklar döner fırında yüksek sıcaklıkta termal işleme tabi tutulur. Bu sonuçta oluşan cüruflar eski maden sahasında düzenli şekilde depolanırken, gazlar ikinci yanma odasından geçirilir. Elde edilen enerjiyle kazanılan buhar, türbine gönderilerek elektrik üretimi gerçekleştirilir. Gazlar, kimyasal ve mekanik filtreler, aktif karbon filtre ve gaz yıkama aşamalarından geçer. Gazların temizlenmesi için yapılan bu ileri teknoloji, tesis yatırımının en büyük kısmını oluşturmaktadır. Temizlenen gazların emisyon kontrolü yapılır. Su buharlı temiz gaz olarak çıkar. Yaratacağı doğrudan 250 kişilik istihdam, dolaylı ekonomik katkının dışında seracılığın ve eğitimin desteklenmesi gibi sosyal oluşum projelerine de destek sağlayacaktır. Yok olan doğayı ekonomimize kazandıracaktır. 120 milyon avro değerinde bir yatırımdır." 

Toplantıda tesisin tarım ve hayvancılığa olumsuz etkileri olacağını ileri süren köylülerin protestosu, ellerindeki pankart ve dövizlerle bir süre daha dışarıda devam etti. 

- KÜTAHYA

0 yorum:

Yorum Gönder