Kurban Bayramında Aşırı Et Tüketimine Dikkat

| 0 yorum



Özel Medline Kütahya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Okan Onbaşı, özellikle kalp, tansiyon, kolesterol ve mide rahatsızlıkları yaşayan kişilerin, Kurban Bayramı süresince et ve tatlı tüketimi konusunda dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Okan Onbaşı, yazılı açıklamasında, bayramda çikolata, hamur, tatlı ve et tüketiminin had safhaya çıktığını, ancak bu dönemde ölçüyü kaçırmanın ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebildiğini belirtti.

Kalp, kolesterol, diyabet, mide rahatsızlığı yaşayan hastalarda dikkatsiz beslenmenin hayati tehlikeleri tetikleyebileceği uyarısında bulunan Yrd. Doç. Dr. Onbaşı, şöyle devam etti:

"Özellikle kalp, tansiyon, kolesterol ve mide rahatsızlıkları yaşayan kişiler, Kurban Bayramı süresince et ve tatlı tüketimi konusunda dikkatli olmalı. Bayram boyunca özellikle sebze ve meyve tüketimi azaltılmamalı. Aşırı besin tüketmemeye gayret edilmeli. Çay, kahve ve asitli içeceklerin fazlasından uzak durulmalı. Ihlamur, ada çayı ve rezene gibi bitki çayları tercih edilmeli. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yoksa günde 1'2 şişe doğal maden suyu da içebilirsiniz. Ana öğünlerde tabağınızın yarısını salata ve sebze yemekleri ile doldurun. Diğer yarısına ise 2-3 parça et ve 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden alın. Şekerleme ve çikolatalardan uzak durmaya çalışın. Ağır hamur tatlıları yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Günde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen gösterin."

-"Et pişirilmeden önce dinlendirilmeli"-

Yeni kesilmiş etin midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Onbaşı, kurban etinin yenilmeden önce 1-2 gün dinlendirilmesi gerektiği yönünde uyarı yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Onbaşı, et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:

"Kurban Bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerekir. Çünkü doymuş yağ içeren hayvansal yağlar, kalp damar hastalıklarına neden olur. Etler hazırlanırken, görünen yağ temizlendikten sonra küçük parçalara ayrılarak kullanıma uygun hale getirilmeli. Soğutucuda 1-2 gün dinlendirilmeli. Etler haşlanırsa veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılacaksa, etin yanmamasına dikkat edilmeli. Çünkü yanan ette kanserojen maddeler oluşur ve bu maddeler sağlık için olumsuzluklar yaratır." 
- KÜTAHYA

0 yorum:

Yorum Gönder