Kış Hastalıklarına Karşı "Şifalı" Öneriler
| 0 yorumSedat Gök - Vücut direncini artırıcı şifalı bitkiler, kış mevsimin başlaması ve havaların soğumasıyla artan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etki sağlıyor.
Kütahya'da 142 yıldır şifalı bitki işiyle uğraşan Sivrioğlu ailesinin son temsilcilerinden Mehmet Kaçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1869 yılından bu yana dededen toruna aktarlığı icra ettiklerini bildirdi.
Yaklaşık 6 ay önce 82 yaşında vefat eden babası İsmail Kaçan'dan edindiği bilgi birikimini, babasıyla aynı adı taşıyan oğluna aktardığını ve onun da bu meslekle uğraştığını belirten Kaçan, Saman Pazarı mevkisindeki iş yerinde yaklaşık 750 tür şifalı bitki bulunduğunu söyledi.
Kaçan, havaların soğumasıyla grip, nezle, soğuk algınlığı gibi şikayetlerin arttığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Halk arasında da bilinen bağışıklık sistemini güçlendirici karışımlar, kış rahatsızlıkları için bire birdir. Havlıcan, zencefil, tarçın, papatya, kantaron, gülhatmi, ıhlamur, papatya ve ebe gümecinden, toz olanlardan birer tutam, bitki şeklinde olanlardan ise birer kök alınarak üzerine 5-6 su bardağı kaynar su dökülür. 2-3 dakika kaynatılıp 5-6 saat demlenmesi beklendikten sonra süzülüp soğuk olarak içilir. Bu tür karışımlara şeker katılıp katılmayacağı bize sıkça soruluyor. Çok az miktarda tavsiye ediyoruz. Ancak doğal şekliyle şeker eklenmeden kullanılırsa daha etkili olur. Severek yapılan işlerden nasıl iyi sonuç alınırsa, severek kullanılan bitkilerden de şifa bulunur. Onun için severek kullansınlar."
-"Salep kan dolaşımını hızlandırır, kuvvet verir, üşümeyi engeller"-
Kış hastalıklarına karşı etkili bitkilerden olan salebin son zamanlarda vatandaşlar tarafından unutulduğunu ifade eden Kaçan, bu bitkinin tozunun çok güzel bir tada sahip olduğunu anlattı.
Salebin genellikle suyla karıştırılıp içildiğini, ancak sütle hazırlandığında daha etkili olduğunu kaydeden Kaçan, "Salep, kan dolaşımını hızlandırdığı gibi kuvvet verici özelliğe sahiptir ve üşümeyi de engeller. Süt, şeker ve salep karıştırılır. Üzerine eskiden zencefil tohumu atılırdı. Son zamanlarda içimi daha lezzetli olsun diye tarçın konuluyor. Ancak, vücut ısısını artırmak ve cinsel gücü yükseltmek amacıyla zencefil tozu kullanılmasını öneriyoruz" dedi.
Kaçan, bazı bitkilerin uzun süreli kullanımının zarar verebileceğini, buna rağmen havlıcan, zencefil, tarçın, papatya, kantaron, gülhatmi, ıhlamur, papatya ve ebe gümeci karışımı ile salebin sürekli içilmesinin zararlı olmadığını anlattı.
Kış hastalıklarına karşı etkili olduğu bilinen şifalı bitkilerin hasta olduktan sonra kullanılabileceği gibi, asıl yararının grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmadan kış mevsimi boyunca kullanıldığında görülebileceğine dikkati çeken Kaçan, "Kış hastalıklarına karşı etkili olan bitki karışımları, bağışıklık güçlendirici özelliğinden dolayı tıpkı aşı gibi insanları grip ve diğer enfeksiyonlardan koruyucu etkiye sahiptir" diye konuştu.
- KÜTAHYA
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder