Kütahya'da "Deprem Acil Eylem Planı" Çalışmaları

| 0 yorum



Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça,

"Günübirlik kararların peşinde koşmamalıyız. Yaşanabilecek bir afete hep birlikte hazırlıklı olalım" dedi.

İça, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yaşanan her deprem sonrası binaların depremlere ne kadar dayanıklı olduğu ve kontrollerin ne kadar sıklıkla yapıldığının gündeme geldiğini hatırlattı.

Van'da yaşanan depremin ardından kentlerin bina envanterleri ve yapı sağlamlığının tartışıldığını belirten İça, önlemlerin, depremler meydana geldiğinde değil, bir süreç içerisinde ele alınması gerektiğine dikkati çekti.

İça, Simav'daki deprem sonrası bölgede incelemelerde bulunurken, uzmanlarca belediye başkanlarına çeşitli uyarılar yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu uyarılardan biri, İmar Kanunundan kaynaklanan maksimum 1,5 metreye kadar çıkmalar örülmesiydi. Bu çıkmalar kesinlikle yanlış. O çıkmaların verildiği yerler bir zafiyet noktası oluşturuyor ve statik açıdan dengeleri bozuyor. Simav'da bunu gördük. Onun ötesinde çarpık kentleşme dediğimiz zaman geçmişte yapılan kaçak binalar öyle veya böyle ruhsatlı hale gelmiş oluyor. Ruhsatlı hale geldiği zaman planla o kaçak yapıların konumu ruhsatlı olduğu içinde daima çelişki yaratıyor."

"Deprem Acil Eylem Planı" çalışmaları kapsamında kentteki binaların sağlamlığıyla ilgili olarak İmar Komisyonunda görüşmeler yaptıklarını anlatan İça, gereken uygulamaların yerine getirilmesi için Belediye Meclisine bilgi vereceklerini kaydetti.

-Kütahya'nın yeni gelişme alanı-

Önceden kaçak olan ve ruhsat alınan binaların yıkılmayacağını, depreme dayanıksız yapılaşmaya meydan verilmemesi için gereken çalışmaların yapılacağını ifade eden İça, şöyle konuştu:

"1999 depreminden sonra Kütahya'da yapılan çalışmalarda yönetmelik titizlikle uygulanmıştır. Demirinden çimentosuna kadar her şeyin kontrolünü titizlikle yaptık. İlgili arkadaşlarımız bunları denetledi. Yapı stoku açısından baktığımızda Kütahya'da ekseriyetle eski yapılar olduğunu bilmemiz lazım. Yapacağımız şey daha akılcı olmak. Günübirlik kararların peşinde koşmamalıyız. Yaşanabilecek bir afete hep birlikte hazırlıklı olalım. Kütahya'nın genişleme alanları ile ilgili değişik kurum ve kuruluşların getirdiği çevre düzeni planı var. Şehrin gelişme alanı İnköy'den başlayan, TOKİ konutlarının bulunduğu alanlar, Parmakören sırtları, Andız, Geven'e doğru giden bir koridordadır. Kütahya, en sağlam zeminde konut alanları yapılarak genişlemelidir. Bu bahsettiğim koridorda jeolojik olarak sağlam stabil konumdadır. Tarım arazilerini korumak kaydıyla bu koridorun üzerindeki platoda gelecekte en güvenli yerleşim alanını kuracağız." 
- KÜTAHYA

0 yorum:

Yorum Gönder