41 yıllık stüdyo fotoğrafçısı Nurettin Uçar, teknolojiye rağmen eski fotoğraf makinelerinden vazgeçemiyor. Çıkan yeni fotoğraf makinelerini de kullandığını bildiren Uçar, “Eski makinelerle çalışmak daha keyifli” diyor.
41 YILLIK USTA FOTOĞRAFÇI
Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde 1970 yılında stüdyo fotoğrafçılığı yapan amcasının yanında çırak olarak fotoğrafçılığa başlayan ve 1984 yılında da kendine ait bir fotoğraf stüdyosu açan Nurettin Uçar isimli fotoğrafçı, gelişen teknolojiye ve çıkan onlarca yeni fotoğraf makinesine rağmen eski fotoğraf makineleri ve filmlerle çalışmasını sürdürüyor. Altıntaş ilçesinde 41 yıldan bu yana fotoğrafçılık yaptığını anlatan Uçar, “Fotoğrafçılığı çırak olarak yanında çalışmaya başladığım amcamdan öğrendim. 14 yıl kadar çalıştığım bu meslekte daha sonra kendime ait bir stüdyo kurdum. 1984 yılından bu yana da ilçemde fotoğrafçılık yapıyorum” dedi.
YENİNİN YANINDA ESKİDEN VAZGEÇEMİYOR
Fotoğrafçılık mesleğinde teknolojinin gelişmesi ile birlikte çıkan yeni makinelerden çok eski filmli makineleri kullanmayı tercih ettiğini kaydeden fotoğrafçı Nurettin Uçar, “Fotoğrafçılık mesleğine başladığımız yıllarda şartlar ve imkanlar çok kısıtlıydı. Günümüzdeki gibi hemen her şeyi bulmak imkansızdı. Dijital makinalar ve birçok yeni makinalar son birkaç yıldır piyasalardaki yerini aldı. Filmli makinalarla başladığımız mesleğimizde şimdilerde birçok yenilik oldu. Çeşit çeşit makine çıktı. Bir taraftan çıkan yeni teknolojik makinaları kullanırken eski filmli ve pozlu makinalarımdan da vazgeçemiyorum. Filmli ve adaptörlü Calibüka Kamerasının 36 pozluk makinesi ile çalışmalarımı sürdürüyorum” diye konuştu.
FOTOĞRAFÇILIK ESKİSİ KADAR ÖNEMSENMİYOR
Toplum olarak çıkan yeniliklerin çabuk tüketildiğini ve hızlı tüketim toplumu olma yolunda ilerlediğimizi de anlatan fotoğrafçı Uçar, “Eskiden çıkan bir yenilik, bir icat çok kıymetli olurdu. Çok az sayıda olan bu yenilikler sayesinde yapılan işin de kıymeti olurdu. Örneğin fotoğrafçılık yapabilmek için 14 yıllık bir tecrübe sürecim oldu. Ondan sonra mesleği öğrendiğimi varsayıp bu işi tek başıma yapmaya başladım. Şimdilerde ise eline fotoğraf makinası veya bazı cihazların içerisine yerleştirilmiş fotoğraf makinalarını eline alan “ben fotoğrafçıyım” diyebiliyor. Halbuki bir işi yapabilmek için bir süre tecrübe edinmek lazım. Teknolojik ürünler bir taraftan toplumun ilerlemesini sağlarken, diğer yandan da hızlı bir tüketim toplumu olmamızda da etkili oluyor. Dolayısıyla fotoğrafçılık revaçta değil” şeklinde konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder