Almanya Otobüs Şoförü Arıyor

| 0 yorum
Almanya'da 2015 yılına kadar 120 bin otobüs şoförünün üçte birinin emekliye ayrılacak olması sektörde tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Belediyeler ve otobüs işletmeleri şoför bulmakta zorlanırken işsizler de eğitim ücretinin 12 bin Euro olmasından dolayı gerekli parayı bulup şoförlük eğitimi alamıyor. 

Almanya'da otobüs şoförü açığı her geçen gün büyüyor. Halen aktif olarak çalışan 120 bin otobüs şoförünün üçte birinin 2015 yılına kadar emekliye ayrılacağı bildirildi. Belediyeler, turizm ve taşımacılık şirketleri çeşitli kampanyalarla şoför açığını kapatmaya çalışıyor. Konuyu gündeme getiren Uluslararası Otobüs Taşımacılığı Birliği Başkanı Richard Eberhardt üyelerinin otobüs şoförü bulmakta çok zorlandığını belirtti. Eberhardt önümüzdeki yıllardan itibaren özellikle turizm sektörünün emekli ayrılmalardan dolayı şoför bulamayacağına işaret etti. Almanya'da otobüs şoförü olabilmek için iki yol bulunuyor. 

Otobüs şoförü olmak isteyen gençler 16 yaşından itibaren konuyla ilgili üç yıllık meslek eğitimi alabiliyor.Eğitim sırasında gençler 17 yaşında B sınıfı ehliyet, 18 yaşında C sınıfı ehliyet alıyor ve özel izinle TIR kullanabiliyor. Otobüs ehliyeti ise 21 yaşından itibaren alınabiliyor. Eğitim sırasından gençler ilk yıl 592 ikinci yıl 647 ve üçüncü yıl 698 Euro maaş alıyor. Otobüs şoförlüğüne giden ikinci yol ise ileri yaşlarda eğitimalarak mesleğe girmek şeklinde oluyor. Pek çok işsizin şoförlük yapmak istediğini belirten Richard Eberhardt eğitim ücretinin 12 bin Euro olmasından dolayı işsizlerin meslek eğitimine güç yetiremediğini vurguluyor. Otobüs şirketlerinin de rekabet şartlarından dolayı şoförlerin eğitim masraflarını karşılayamadığını kaydeden Eberhardt devletten konuya el atmasını istedi. Almanya'da yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte otobüsle yapılan turistik faaliyetlerin arttığına dikkat çeken uzmanlar şoför darboğazının tüm sektörü olumsuz etkilediğini belirtiyor. 2010 yılında Almanya'daki 4 bin 500 otobüs işletmesi en az beş günlük seyahat yapan 6 milyon yolcu taşıdı. Yolcuların yüzde 60'ını ise emekliler oluşturdu. Otobüs şoförleri ise ortalama 2 bin Euro maaş alıyor.

Kütahyaspor tv/Almanya

0 yorum:

Yorum Gönder