Kütahya'daki Orman Yangınları

| 0 yorum

Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, "Anız yakmak, ilkel bir uygulamadır" dedi. 

Eryiğit, Simav'da ilçe işletmelerinin bir yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Kütahya'da son 8 yılda meydana gelen orman yangınlarının çoğunun anız yakılmasından kaynaklandığını bildirdi. 

Modern tarım uygulamalarının hız kazandığı bir çağda anız yakılmasının hoş bir durum olmadığını ifade eden Eryiğit, "Anız yakmak ilkel bir uygulamadır. Anız yakmak adeta çiftçinin bindiği dalı kesmesidir. Anızla topraktaki tüm mikro organizmalar yok olduğu gibi ürün veren toprak da ürün veremez hale gelmektedir" dedi. 

Geçen yıl bölgede 490 orman yangının meydana geldiğini ve bu yangınlardan 358'inin anız yakmaktan kaynaklandığı dile getiren Eryiğit, şöyle konuştu: 

"Kısa bir süre önce Tavşanlı'nın Çayıroluk köyünde meydana gelen orman yangınının çıkış nedeni anız yangınıdır. Çiftçilerin, hasat sonrası tarlasını temizlemek amacıyla yaktığı anız 160 hektar ormanın yok olmasına neden oldu. Bu, bir şekilde doğanın ve milli servetin katledilmesidir. Buradan orman köylüsü veya orman alanlarından faydalanan insanları uyarıyorum. Lütfen, milli servetimiz, oksijen depolarımız olan ormanları birlikte koruyalım. Bu hem insanlık, hem de vatandaşlık görevimizdir. Çiftçilerimize de seslenmek istiyorum. Sizler de artık her alanda zararı kanıtlanmış, kanunen de yasak olan anız yakmaktan vazgeçin. Anız yakarak hem kendi toprağınıza hem de milli servetimiz ormanlarımıza, zarar verebileceğinizi asla unutmayın." 

0 yorum:

Yorum Gönder