Simav'daki "Cüce Çam Ağacı"Gençlere Emanet

| 0 yorum

Simav'da, uzunluğu yaklaşık 30 metreye ulaşabilen türündeki diğer ağaçların aksine 170 santimetreboyundaki 100 yıllık çam ağacı ilgi görüyor. 

Kestel beldesinde, Mustafa Ünat'ın tarlasında kendiliğinden yetişen ve 100 yıllık olduğu tahmin edilen ağaç, çevredeki vatandaşlar tarafından "cüce çam ağacı" diye biliniyor. 

Yaklaşık 30 metreye kadar ulaşabilen diğer çam ağaçlarının aksine 170 santimetrelik boya sahip olan ve Kestel Belediyesince koruma altına alınan ağacı görmek için gelenler, yanında hatıra fotoğrafı çektiriyor. 

Belde sakinlerinden Ahmet Elibol, AA muhabirine, Türkiye'de en kısa boylu çam ağaçlarından birine sahip olmalarına rağmen bunu yeterince tanıtamadıklarını söyledi. 

Muammer Büyük ise bodur çam ağacının ülkede eşi ve benzeri bulunmadığını savunarak, "Diğerleri boy atarken cüce çam ağacımız enine büyüyor. Çevre genişliği 10 metreyi buluyor" dedi. 

Burak Akçay da Kestel Belediye Başkanı Mehmet Yücel'in ağacı, beldenin gençleri olarak kendilerine emanet ettiğini dile getirdi. 

Ağacın, beldenin maskotu haline geldiğini anlatan Akçay, şöyle konuştu

"Biz her gün gelip ağacımızı kontrol ediyoruz. Kışın karlarını temizliyoruz, yazın da sulamasını yapıyoruz. Ona gözümüzün içi gibi bakıyoruz. Bir asrı aşan yaşı ve kısacık boyuyla Türkiye'nin tek cüce çam ağacının bu duruma nasıl geldiğini bilen yok. Araştırmalarımız devam ediyor. Yeterli bilgiye ulaştıktan sonra bunları bir levhaya yazdırarak ağaca asacağız. Bu ağaç sayesinde beldemiz ilgi odağı oldu. Ağacın devlet tarafından kontrol altına almasını istiyoruz." 

- KÜTAHYA

0 yorum:

Yorum Gönder