Otantik Gelinlikler Sandıkları Değil, Genç Kızların Hayallerini Süslüyor

| 0 yorum


Sedat Gök - Osmanlı döneminde saraylardaki görkemli düğünlerde gelinlerin giydiği tefe başı ve bindallı gibi kıyafetler, son yıllarda ninelerin çeyiz sandıklarında sakladığı motiflerin modacılar tarafından gün yüzüne çıkarılıp aslına uygun olarak işlenmesiyle evlenecek genç kızların hayallerini süslüyor. 

Kütahya'daki atölyesinde yaklaşık 15 yıldır ağır işlemeli elbise, iğne oyası ve dantel işiyle uğraşan Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Ayşe Kaçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nakış işlemeciliğine çocukluğundan bu yana ilgi duyduğunu bildirdi. 

Nakışla ilgilenen anneannesinin yanında çırak gibi yetiştiğini, daha sonra belediyenin kurslarına katılarak kendisini geliştirdiğini belirten Kaçan, geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığınca "el sanatları sanatkarı" seçildiğini ve bununla ilgili bir kimlik kartı aldığını söyledi. 

Kaçan, gelen siparişler doğrultusunda atölyesinde yöresel ve modernize kıyafet, otantik giysili bebek, el simi gergef işli kıyafet ve bohça, örtü, lavanta torbası, pano, çanta, sünnet ve doğum yatağı, iğne oyası, dantel ve örgü işleri yaptığını anlattı. 

Ağırlıklı olarak gelin kıyafetleri üzerine çalıştığını dile getiren Kaçan, 

"Günümüzde genç kızlar daha çok modernize kıyafet istiyor. Eski motiflerle bu kıyafetleri tasarlayıp yapıyoruz. Genellikle düğün, kına, nişan, kokteyl gibi özel günlerde giyiyorlar" dedi. 

Osmanlı dönemine ait geleneksel kıyafetlerin motiflerini bulmak için epeyce uğraş verdiğini, İstanbul ve Ankara'daki müzelerde araştırmalar yaptığını ifade eden Kaçan, Almanya'nın Dortmund kentinde iki yıl önce katıldığı müze sergisinde, ulaşamayacağı birçok Osmanlı desenini fotoğraflayıp bunlar üzerinde çalıştığı bilgisini verdi. 

Ninelerin çeyiz sandıklarının, bir dönem giyilen ve bugün moda haline gelen kıyafetlerle dolu olduğuna işaret eden Kaçan, şöyle devam etti: 

"Mesleğim olan nakışçılık, çeyiz sandıklarından çıkan kıyafetlerin günümüze göre modernize edilmesi üzerine kurulmuş. Osmanlı'ya ait geleneksel desenleri büyüklerimizin sandıklarından çıkarıp çizimlerini yaparak günümüze uyarlıyoruz ve çok ilgi görüyor. Mesela Almanya'dan gelen bir sipariş için yaptığımız masa örtüsü çok beğenildi. Avrupalılar çoğunlukla geleneksel kıyafetlerimize değil, örtü ve bohçalardaki işlemelerimize ilgi duyuyor. Evlerde kullanılabilecek bu tür aksesuarları Almanya, İngiltere ve Kanada'ya, yurt içinde ise İstanbul'a gönderiyoruz. Yurt dışından sipariş verenlerin çoğu, örtülerimizi pano haline dönüştürüp duvarlarına astıklarını söylüyor." 

-Bir el işi geleneksel gelinlik 6 ayda hazırlanıyor- 

Kaçan, gelinlik olarak tasarladığı kıyafetlerin zor ve zahmetli bir süreç sonunda hazır hale geldiğini söyledi. 

Bir gelinliğin makinede çalışılması halinde bir ayda, el işlemesi olarak çalışılması halinde 6 ayda ortaya çıktığını bildiren Kaçan, el işlemesi gelinlik için en az 6 ay öncesinden sipariş verilmesi gerektiğini kaydetti. 

Gelinliklerin fiyatlarının işlemesine göre 500 lira ile 5 bin lira arasında değiştiğini dile getiren Kaçan, modern gelinlikler gibi kiralama yönteminin birkaç model dışında geleneksel gelinliklerde kullanılmadığını anlattı. 

Osmanlı döneminin gelinlik kıyafetlerinden bindallının geçmişinin, Türkler'in Anadolu'ya göç etmesine kadar uzandığını ifade eden Kaçan, "Bindallı ve tefe başı dediğimiz gelinliklerin tarihi daha eski olmasına rağmen Osmanlı döneminde en güzel halini almış. Çok yoğun işlemeli ve çok değer katılmış bu motifler, Osmanlı döneminde daha da güzelleşerek günümüze kadar gelmiş. Örneğin günümüzde yoğun ilgi gören tefe başı kıyafetini, Devlet Hatun, Yıldırım Bayezid'e gelin giderken giymiş" diye konuştu. 

Geleneksel kıyafetlerin minyatürlerini, aynı desen ve malzemeyi kullanıp porselen bebeklere işleyerek hediyelik eşyaya da dönüştürdüğünü anlatan Kaçan, yaklaşık 10 günde hazırlanan ve biblo amacıyla kullanılan bu bebeklerin ilgi gördüğünü bildirdi. 

Gençlerin nakışçılığa ilgisinden memnun olduğunu söyleyen Kaçan, 

"Okullardan stajyer öğrencilerimiz var. Onlara bu işin inceliklerini öğretiyorum. Çünkü okulda çok detaylı görmüyorlar. Geçmişten geleceğe bir yol çizmeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı. 

- KÜTAHYA

0 yorum:

Yorum Gönder