"Evliya Çelebi'nin Kütahya'sı" Konferansı

| 0 yorum


Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadir Güler, 10 ciltte 4 bin sayfadan oluşan Evliya Çelebi'nin yazdığı Seyahatname'nin, Osmanlı döneminde kültürel hayata dair önemli rehberlerden biri olduğunu bildirdi. 

Yrd. Doç. Dr. Güler, Fen Edebiyat Fakültesinde verdiği "Evliya Çelebi'nin Kütahya'sı" konulu konferansta, Kütahya'nın Evliya Çelebi'nin yaşadığı yıllarda sanat ve edebiyat merkezi olduğunu söyledi. 

Geçen yıl haziran ayında Avrupa Konseyinde açılan bir sergide, insanlık tarihinde farklı kültürlerin kaynaşmasına yapılan katkılara göre gerçekleştirilen değerlendirmede, Evliya Çelebi, Konfüçyüs, Büyük İskender, Marco Polo, Leonardo da Vinci, Gandhi ve İbn-i Sina ile aynı sıralamada yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Güler, şunları kaydetti: 

"Hayatının 50 yılını dünyayı gezerek geçiren Evliya Çelebi, dünyanın en büyük seyyahıdır. 10 ciltte 4 bin sayfadan oluşan Seyahatname, Osmanlı döneminde kültürel hayata dair önemli rehberlerden biridir. Seyahatname araştırmacılara göre en büyük rehberdir ve her alanda bilgi verir. Evliya Çelebi, halk edebiyatçısı, halk bilimcisi, dilci, Türkçe'ci, bütün yemekleri bilen iyi bir gurme, iyi bir cengaver, iyi bir at binicisi ve ciritçi, Kur'an-ı Kerim'i çok iyi bilen bir hafızdır. Her yönüyle mükemmel yetişmiş bir kişidir." 

Yrd. Doç. Dr. Güler, Kütahya'nın Selçuklular ve Germiyanoğulları dönemlerinde de sanat ve edebiyatın merkezi olduğuna işaret ederek, divan edebiyatında önemli bir yere sahip olan Şair Şeyhi'nin Kütahya'da yetiştiğini hatırlattı. 

Kütahya'nın bir dönem Mevleviliğin üçüncü, Nakşibendiliğin ise birinci merkezi olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Güler, Evliya Çelebi'nin Kütahya için söylediği "Kütahya gibi bir şehir bulunmaz. Ne mutlu orada bir ay oturana. Orada iki ay oturan hadsiz lezzet alır" sözünü anımsattı. 

- KÜTAHYA

0 yorum:

Yorum Gönder